Bademovo ulje: Neverovatne zdravstvene prednosti

22/03/2023

Bogato hranljivim materijama, bademovo ulje, vekovima se koristilo u zdravstvene svrhe. Dobija se iz jezgra ploda badema i sadrži visoke nivoe zdravih masti, antioksidanata i drugih hranjivih sastojaka koji ga čine vrednim dodatkom svakoj dobroj i zdravoj rutini.

Bademi mogu biti slatki i gorki. Bilo da se mažu na kožu, koriste u ishrani ili kao lek, imaju brojne prednosti. Kako za kožu i kosu, tako i za čitav naš organizam. U ovom tekstu istražićemo različite načine na koje se bademovo ulje može koristiti u zdravstvene svrhe i kako može pomoći da se poboljša opšte blagostanje tela. Kako da smanjite upale ili kašalj, te poboljšate zdravlje srca. Prednosti bademovog ulja su zaista raznovrsne. Dakle, čitajte i otkrijte kako ovo prirodno i hranljivo ulje možete što efikasnije uključiti u svoju dnevnu rutinu, kako bi maksimalno iskoristili blagodeti koje vam nudi.

Sadržaj:

Od Kleopatre do danas: Bademovo ulje uvek na strani zdravlja i lepote

Bademovo ulje koristi se još od antičkih vremena. Veruje se da su stari Egipćani jedni od prvih shvatili koje sve blagodeti ima ako ga koristimo u kozmetičke svrhe, pre svega za negu tela. Drvo badema je bilo veoma cenjeno u starom Egiptu i smatrano je simbolom plodnosti i ponovnog rođenja. Egipćani su verovali da je bademovo drvo dar bogova i da ulje dobijeno iz njegovih orašastih plodova ima magična svojstva koja mogu da oteraju zle duhove i unaprede dobro zdravlje.

Tako je i poslednja kraljica drevnog Egipta, Kleopatra, koristila bademovo ulje kao deo svog danas svima poznatog načina održavanja lepote. Legenda kaže da se Kleopatra svakodnevno opuštala u kupki natopljenoj između ostalog i bademovim uljem, kako bi čuvala mladost i sjaj svog lica, kože i kose. Upotrebljavala je i druga ulja i kozmetiku koji su bili dostupni u njenom vremenu, kao što su maslinovo ili arganovo ulje, koje se koristilo u drevnom Maroku još pre 3.500 godina. Rimljani su opet verovali da bademi donose sreću, pa su bili deo obrednog rituala na venčanjima.

Bademovo ulje od Azije do Evrope

Dok su na Mediteranu ovo ulje koristili za ulepšavanje, narodi na indijskom poluostrvu upotrebljavali su ga pre svega u zdravstvene svrhe u ajurvedskoj medicini, koja svoje korene vuče i 5.000 godina u prošlost. Indijci su tako lečili zatvor u stomaku, respiratorne probleme, upale u telu, pa čak i oboljenja nervnog sistema, jer su verovali da ima smirujući efekat na živce i poremećaje kao što su anksioznost i stres.

U kineskoj medicini, bademovo ulje se koristilo za lečenje pre svega probavnih poremećaja i za ublažavanje kašlja. I danas, u tradicionalnoj kineskoj medicini, ovo ulje se naziva Ksing Ren. Pored lečenja poremećaja sa varenjem i disanjem, Kinezi su ovo ulje bogato vitaminom E i drugim hranljivim sastojcima, kao i mnogi drugi narodi, koristili za očuvanje kože i lečenje kožnih oboljenja kao što su ekcem i psorijaza.

U srednjem veku u Evropi ulje od badema obično se koristilo prilikom kuvanja, ali i kao hidratantno sredstvo za kožu. Na prelazu iz 18. u 19. vek sa industrijskom revolucijom i razvojem novih tehnologija, olakšana je proizvodnja, pa je ovo ulje ušlo u širu upotrebu.

Prirodna kozmetika postala je danas jedan od najpopularnijih izbora za bilo koga ko želi da minimizuje svoju izloženost sintetičkim hemikalijama i odluči se za ekološki prihvatljiviji izbor u održavanju lepote i zdravlja tela.

U moderno doba, naučne studije su potvrdile različite zdravstvene prednosti bademovog ulja. Utvrđeno je da pomaže u smanjenju nivoa holesterola, poboljšanju zdravlja kože i smanjenju upala.

Kako se dobija bademovo ulje

Jedan od prvih metoda dobijanja ulja iz badema je bilo uz pomoć kamene prese. Zrna badema su jednostavno pod pritiscima kamenih točkova postajala pasta iz koje se zatim izvlačilo ulje. U nekim kulturama, badem se kuvao u vodi, sa čije površine se kupilo ulje koje bi isplivalo. Hladno ceđenje, stara je metoda koja se koristi vekovima, ali je danas itekako popularna. Zrno badema presuje se na niskim temperaturama i tako se ekstrahuje ulje.

Početkom 20. veka popularna je bila ekstrakcija ulja uz pomoć rastvarača kao što je heksan, međutim ova metoda više nije toliko rasprostranjena zbog potencijalnih zdravstvenih opasnosti. Danas je najčešći način dobijanja bademovog ulja upravo hladno ceđenje. Ova metoda čuva hranljive materije i ukus badema, te proizvodi ulje najvišeg kvaliteta.

Postoji nekoliko vrsta mašina koje se danas koriste za hladno ceđenje bademovog ulja:

  • Hidraulična presa: Ovo je najtradicionalnija metoda hladnog ceđenja bademovog ulja. Ova presa koristi klip da pritisne mlevene bademe, koji su umotani u filterske krpe.
  • Vretenasta presa: Koristi rotirajući vijak za pritisak na bademe, koji se ubacuju u posudu. Pritisak potiskuje ulje iz badema i prolazi kroz filter odakle se sakuplja.
  • Kontinuirano hladno presovanje: Noviji metod hladnog ceđenja. Bademi se ubacuju u rezervoar, a zatim u komoru gde se presuju. Ulje se posle odvaja od bademove paste pomoću centrifuge.

Količina badema potrebna za proizvodnju litre ulja može da varira u zavisnosti od pre svega, načina ekstrakcije i kvaliteta badema. Međutim, neki prosek je obično oko 2,5 do 3 kilograma badema za litar ulja, metodom hladnog ceđenja.

Rafinisano ili nerafinisano bademovo ulje

Nerafinisano bademovo ulje se minimalno obrađuje i obično prolazi kroz osnovnu filtraciju kako bi se uklonile sve nečistoće. To znači da zadržava svoj prirodni ukus, aromu i hranjive materije.

Rafinisano bademovo ulje, s druge strane, prolazi kroz dodatnu obradu kako bi se pre svega produžio njegov rok trajanja, ali i dobio neutralniji ukus, miris i boja. Ovo ulje se može rafinisati pomoću nekoliko procesa, kao što je degumiranje, neutralizacija, beljenje i dezodoracija. Pre svega, takvo ulje je pogodnije za upotrebu u pripremanju jela, jer izdržava više temperature. Nerafinisano bademovo ulje opet zadržava više hranjivih materija i prirodnih svojstava badema.

Razlika između slatkog i gorkog badema

Slatki i gorki bademi su dve različite vrste, sa drugačijim karakteristikama i upotrebom.

Slatki bademi su ono što zapravo vidimo svuda oko nas u prodavnicama i koristimo ga u ishrani. Ima blag, orašasti ukus i obično se prodaje u prodavnicama bez spoljašnje ljuske. Slatki bademi su sigurni za jelo i ne sadrže značajne nivoe toksina.

Gorki bademi se obično ne konzumiraju jer sadrže supstancu zvanu amigdalin, koja se može pretvoriti u cijanid kada se bademi zgnječe ili žvaću. Zbog svojih toksičnih svojstava, gorki bademi nisu široko dostupni za kupovinu i ne preporučuju se za konzumiranje osim ako nisu posebno obrađeni, odnosno svi toksini uklonjeni.

Uprkos njihovoj toksičnosti, od gorkih badema ima itekako koristi. Ponekad se koriste u malim količinama kao aroma u određenim namirnicama, kao što su marcipan ili liker amaretto. Ulje gorkog badema se takođe koristi u nekim kozmetičkim proizvodima.

Najčešće zdravstvene prednosti bademovog ulja

Bademi sadrže vitamine E, A, D i B, minerale poput selena, cinka, bakra, kalcijuma, mangana, magnezijuma, kalijuma i drugih vrednih materija.

Prednosti za kožu i kosu
Bademovo ulje je bogato vitaminom E, koji ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti kože. Takođe može pomoći u hidrataciji i poboljšanju suve, iritirane kože, ali i biti korisno u lečenju oboljenja kao što su ekcem i psorijaza. Ovo ulje može pomoći u hranjenu i jačanju kose, smanjujući lomljenje i podstičući zdrav rast. Pomaže i protiv ispucalih vrhova i smanjenja peruti.

Prednosti za srce
Kako sadrži mononezasićene i polinezasićene zdrave masti, ovo ulje pomaže u smanjenju nivoa holesterola, a time i rizika od srčanih bolesti. Pošto sadrži i magnezijum, pomaže u regulaciji krvnog pritiska i deluje dragoceno na čitav kardiovaskularni sistem.

Prednosti za varenje
Poboljšava probavu oblažući digestivni trakt, što veoma pomaže prilikom varenja. Smiruje probavne nelagode i smanjuje upalu u crevima.

Prednosti za imunitet
Bademovo ulje sadrži vitamine A i D, koji su važni za poboljšanje imunološkom sistema i smanjenju upala u telu.

Regulisanje težine
Bogato dijetalnim vlaknima pomaže u sagorevanju viška dodatnih kalorija.

Pospešuje pamćenje
Upotreba badema svaki dan poboljšava pamćenje.

Pored nabrojanog, ovo ulje je dobro za prevenciju raka, pomaže obolelima od dijabetesa (smanjuje porast šećera u krvi) i osobama koje imaju stomačne poremećaje.

Bademovo ulje pomaže da koža blista

Ulje od badema je najbolji prijatelj našeg tela. Odličan je za hidrataciju, pomaže u omekšavanju i vlaženju kože jer duboko prodire u kožu, čineći ga efikasnim lekom za suvu, iritiranu i osetljivu kožu. Kako je bogato antioksidantima, poput vitamina E, pomaže efikasno u usporavanju starenja kože. Takođe sadrži retinoide, koji mogu pomoći da se smanji pojava linija na licu i bora.

Kako ima i protivupalna svojstva, deluje umirujuće na kožu, može pomoći u smanjenju crvenila, oteklina i iritacije. Opet, dovoljno je nežno za osetljivu kožu. Bademovo ulje može pomoći u osvetljavanju kože i smanjiti pojavu tamnih krugova i neuravnoteženog tona kože, jer u sebi sadrži i niacinamid koji poboljšava teksturu i ton kože. Na kraju, može se koristiti i za čišćenje prljavština sa kože ili prilikom uklanjanja šminke.

Zdravo srce uz bademovo ulje

Bademovo ulje je bogato zdravim nezasićenim masnim kiselinama kojih ima čak 90 odsto, uključujući mononezasićene i polinezasićene masti, koje mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi, što je faktor rizika za srčana oboljenja. Visok nivo lošeg holesterola može dovesti do nakupljanja naslaga u arterijama, povećavajući tako rizik od srčanog i moždanog udara.

Visok krvni pritisak takođe je jedan od faktora rizika za srčana oboljenja, no ovo ulje sadrži kalijum, koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska balansirajući uticaj natrijuma u ​​telu. Bitan je i vitamin E koji je efikasan antioksidans. Folna kiselina i magnezijum, takođe pomažu u smanjenu količine masnih naslaga u krvnim sudovima. Po nekim istraživanjima 100 grama badema na dan smanjuje holesterol u krvi do 15 odsto.

Reguliše probavu i lišava nas napetosti

Mala kašika bademovog ulja svaki dan pomoći će da problemi sa varenjem postanu deo ružne prošlosti. Bademi su dobar izvor dijetalnih vlakana, koja mogu pomoći u varenju, sprečavajući zatvore. Sadrži antiinflamatorna jedinjenja, koja mogu smanjiti upale u digestivnom traktu i ublažavanju poremećaje kao što je sindrom iritabilnog creva.

Kako u sebi ima i probitike, podstiče rast korisnih crevnih bakterija. Ulje se može i natrljati na stomak te masirati abdomen kako bi se stimulisalo varenje i ublažio zatvor. Ulje od gorkog badema dobar je i diuretik, uz korišćenje u malim količinama. Podstiče pojačano izbacivanje urina što nas lišava viška toksina u organizmu.

Dijeta lakša uz bademovo ulje

Proizvodi od badema, među kojima je i ulje, preporučuju se i prilikom dijete. Bademovo mleko ne sadrži laktozu, pa pomaže u bržem gubitku kilograma.

Dodavanje badema u ishranu preporuka je svakog nutricioniste koji će vam sastaviti plan ishrane za gubitak kilograma.

Ipak korišćenje ulja mora biti umereno jer ono od svih proizvoda dobijenih od ove biljke sadrži najviše kalorija i masti.

Bademi su dobar izvor vlakana. Tridesetak grama badema sadrži oko 3,5 grama vlakana, koja su važna hranljiva materija jer igraju nekoliko bitnih uloga u organizmu. Između ostalog mogu pomoći u stvaranju osećaja sitosti.

Put do boljeg pamćenja

U mnogim kulturama, pre svega Azije, korišćenje badema za dobru koncentraciju deo je vekovne rutine. Ulje pomaže u razvoju moždanih ćelija, a kontinuirano korišćenje pospešuje zdravlje nervnog sistema. Preporučuje se deci u razvoju, ali i starijima koje polako izdaje memorija.

Pored vitamina E, sadrži i druge važne hranjive materije za zdravlje mozga, kao što su omega 3 masne kiseline, magnezijum i cink. Ovi hranjivi sastojci poboljšavaju različite funkcije mozga, uključujući pamćenje, učenje i raspoloženje.

Izbor pravih proizvoda može dugoročno napraviti ogromnu razliku u kvalitetu života, a jedan od onih koji sigurno ne bi trebali preskočiti je bademovo ulje. Pogledajte akcije na našem sajtu i izaberite prirodne i ekološke proizvode, koji će vašu kožu i zdravlje dovesti do savršenstva.

Pročitajte i …

Pratite nas na društvenim mrežama

PURE BEAUTY d.o.o.

– ovlašćeni uvoznik i distributer za Srbiju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju

PIB: 113700012
Matični broj: 21915785