Najbolje kreme za sunčanje – prirodna Gamarde krema za sunčanje

03/06/2022

Kada pomislite na najbolje kreme za sunčanje, šta vam pada na pamet? Ako ste poput većine ljudi, verovatno mislite na izvikane losione i sprejeve koji pomažu u zaštiti vaše kože od štetnih sunčevih UV zraka. Ali šta ako vam kažemo da postoje prirodne kreme za sunčanje koje nude isto toliko, ako ne i više zaštite od svojih ekvivalenata punih hemije? Prirodne kreme za sunčanje su napravljene od sastojaka kao što su cink oksid i titanijum dioksid, koji ostaju na površini kože i rasipaju ili reflektuju UV zračenje. To ih čini odličnim izborom za ljude sa osetljivom kožom, jer neće izazvati iritaciju ili štetne efekte. Zato su Gamarde prirodne kreme za sunčanje idealan izbor za velike i male, a takođe su veganske i bez glutena. Jedna mana korišćenja prirodnih krema za sunčanje jeste da ih je malo teže pronaći nego konvencionalne kreme na koje je većina navikla. Ali zato smo mi tu!

Zašto da koristim prirodnu kremu za sunčanje?

Krema za sunčanje je topikalni proizvod koji se nanosi na kožu da bi je zaštitio od sunčevog ultraljubičastog zračenja. UV zračenje može izazvati rak kože, prerano starenje kože i druge probleme. Sredstva za zaštitu od sunca su dostupna u mnogim oblicima, uključujući losion, kremu, gel i sprej. Aktivni sastojci kreme za sunčanje mogu biti hemijski ili fizički filteri. Hemijska sredstva za zaštitu od sunca deluju tako što apsorbuju UV zračenje  i pretvaraju ga u toplotu. Fizičke kreme za sunčanje rade tako što reflektuju UV zračenje. Postoji mnogo različitih vrsta hemijskih krema za sunčanje. Neke od najčešćih hemikalija u kremama za sunčanje su oksibenzon, avobenzon, oktokrilen i homosalat. One se mogu apsorbovati u kožu i mogu biti štetne po zdravlje što je jedan od razloga zašto se neki ljudi odlučuju izbegavati hemijske kreme za sunčanje. Fizičke kreme za sunčanje obično sadrže cink-oksid ili titanijum dioksid. Ovi sastojci ostaju na površini kože i reflektuju UV zračenje. Ako pokušavate da pronađete kremu za sunčanje koja nema štetne sastojke i koja je bezbedna za životnu sredinu, posetite našu prodavnicu za zaštitu od sunca.

Najbolje kreme za sunčanje kozmetičke kuće Gamarde.

Najbolje kreme za sunčanje

Opširnije o savetima za zdravo sunčanje možete pročitati ovde.

Organski sastojci za zaštitu od sunca

Organski sastojci za zaštitu od sunca su prirodan i siguran izbor za one koji žele da zaštite svoju kožu od sunca. Za razliku od konvencionalnih krema za sunčanje, organska sredstva za zaštitu od sunca koriste sastojke koji potiču od biljaka i minerala. To ih čini dobrim izborom za one sa osetljivom kožom, jer je manje verovatno da će izazvati iritaciju. Pored toga, organske kreme za sunčanje često sadrže antioksidante koji pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala izazvanih sunčevim UV zracima. Neke prirodne kreme za sunčanje takođe sadrže biljne ekstrakte i eterična ulja koja imaju svojstva zaceljivanja kože. Većina organskih krema za sunčanje sadrži cink-oksid, koji je prirodni mineral u beloj praškastoj formi. Ima visok faktor zaštite od UV zračenja (SPF) i deluje tako što blokira UV zrake da dođu do kože. Cink oksid, obzirom da je prirodni mineral, ne sadrži nikakve štetne hemikalije. To ga čini idealnim izborom za one koji brinu o svom zdravlju i životnoj sredini. Organske kreme za sunčanje su skuplje od konvencionalnih krema za sunčanje, ali mogu biti efikasnije u zaštiti kože. Možda biste takođe želeli da razmislite o korišćenju kreme za sunčanje koja sadrži titanijum dioksid umesto ili zajedno sa cink oksidom. Titanijum dioksid je veoma efikasan sastojak za kreme za sunčanje. Toliko bezbedan i prirodan da je čak odobren za upotrebu kod dece mlađe od šest godina. Naša zaštitna krema za bebe sadrži oba minerala. Gamarde krema za sunčanje se pravi od sastojaka kao što su ulje jojobe, arganovo ulje i shea puter. Ova krema za sunčanje je idealna za ljude koji vode računa o životnoj sredini jer ne sadrži nikakve štetne hemikalije. Gamarde krema za sunčanje takođe ostavlja lagani osećaj na koži, pa je savršena za one koji žele da izbegnu teške kreme za sunčanje.

Oksibenzon je u mnogim zemljama zabranjen

Poslednjih godina je povećana svest o opasnostima oksibenzona. Ova hemikalija se nalazi u mnogim kremama za sunčanje i poznato je da je toksična za morski život. Kao rezultat toga, mnoge zemlje su sada zabranile njegovu upotrebu u kremama za sunčanje. Oksibenzon je godinama bio uobičajeni sastojak krema za sunčanje. Međutim, stručnjaci su ga povezali sa raznim zdravstvenim problemima. Studije su pokazale da oksibenzon može da izazove hormonske poremećaje, kožne alergije i oštećenje ćelija. Takođe može ući u krvotok i vremenom se akumulirati u telu. Ovo povećava rizik od zdravstvenih komplikacija kao što je rak. Pored toga, oksibenzon može izazvati kožne alergije kod ljudi. Iz ovih razloga, važno je odabrati kremu za sunčanje koja ne sadrži oksibenzon.

Oksibenzon takođe dovodi do odumiranja i nestajanja koralnih grebena. Narušava reproduktivni sistem riba i drugih morskih životinja. 

Australija je bila prva zemlja koja je zabranila oksibenzon, njen primer su sledili Francuska i Meksiko, ostrva u Tihom i Atlantskom okeanu, kao što su to učinili i Havaji početkom prošle godine. Očekuje se da će više zemalja slediti taj primer u bliskoj budućnosti. Oksibenzon je sintetička hemikalija i kao takva se ne javlja prirodno u životnoj sredini. Pronađen je u svim vrstama proizvoda, uključujući kozmetiku, hemiju za ličnu negu i za domaćinstvo, mirise, pa čak i u hrani.

Pojmovi i značenja

Kada tražite kremu za sunčanje, važno je razumeti različite termine koji se koriste na etiketi. Mineralna krema za sunčanje Mineralne kreme za sunčanje su napravljene od prirodnih sastojaka kao što su titanijum dioksid i cink oksid. Deluju tako što se ne apsorbuju u kožu pa samim tim i odbijaju sunčeve zrake od vaše kože. To ih čini idealnim za ljude sa osetljivom kožom, jer neće pogoršati postojeće promene i iritacije. Krema za sunčanje širokog spektra Kreme za sunčanje se mogu podeliti u dve kategorije: širokog spektra i uskog spektra. Krema za sunčanje širokog spektra štiti i od UVA i od UVB zračenja, dok krema za sunčanje uskog spektra štiti samo od UVB zračenja. Većina krema za sunčanje koje su danas dostupne su širokog spektra. Međutim, važno je da proverite etiketu da biste bili sigurni da krema za sunčanje koju koristite pruža zaštitu i od UVA i od UVB zračenja. Krema za sunčanje bezbedna za koralne grebene Procenjuje se da do 14.000 metričkih tona kreme za sunčanje završi oko koralnih grebena svake godine. Ovi proizvodi sadrže hemikalije koje mogu biti toksične za morski život i doprineti odumiranju korala. Sredstva za zaštitu od sunca bezbedna za grebene su ona koja ne sadrže ove štetne hemikalije, što ih čini sigurnijim izborom za životnu sredinu. Kreme za zaštitu od sunca koje su bezbedne za grebene često su skuplje od konvencionalnih krema za sunčanje, ali dodatni troškovi su vredni toga za zdravlje naših voda.

Koji SPF traje najduže?

SPF, ili faktor zaštite od sunca, je mera koliko će vas krema za sunčanje zaštititi od sunca. Kada je u pitanju krema za sunčanje, većina nas misli da je SPF broj oznaka koliko dugo imamo zaštitu sa kremom. Ali da li je to zaista tako? Prema nedavnoj studiji, SPF 30 i SPF 50 traju isto vreme, i zapravo, broj nam ne govori koja je krema bolja. Umesto da označava koliko dugo možete bezbedno biti na suncu, SPF broj je zapravo povezan sa količinom sunčeve izloženosti od koje ste zaštićeni. UV zraci su najjači između 10 i 16 časova. Tokom leta ćete biti više izloženi suncu i imaćete veće šanse da dobijete opekotine od sunca popodne nego ujutru. Zato je ponekad SPF 30 dovoljan i za svetliji ten ako je suncu izložen samo tokom prepodnevnih i kasnih popodnevih sati. U suprotnom se preporučuje faktor 50 i više.

Ali zapamtite, nijedna krema za sunčanje ne može pružiti 100% zaštitu od sunčevih zraka. Zato obavezno koristite i druge oblike zaštite od sunca, poput šešira i naočara za sunce.

Pročitajte i …

Pratite nas na društvenim mrežama

PURE BEAUTY d.o.o.

– ovlašćeni uvoznik i distributer za Srbiju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju

PIB: 113700012
Matični broj: 21915785