Koja je najbolja kozmetika za bebe?

01/10/2021

Ništa ne može da se poredi sa mirisom bebe. One su oličenje čistoće i savršenstva. Baby kozmetika je spas za suvu i osetljivu bebinu kožu koja se konstantno menja u zavisnosti od vremena, od odeće koju nosi i od hrane kojom se hrani. Zato, kada biramo za naše najmanje, je važno znati koja je najbolja kozmetika za bebe.

Prošao je septembar – mesec bezbednosti beba. Svake godine Udruženje proizvođača proizvoda za maloletnike se u septembru trudi da skrene pažnju i poveća svest o potrošačkim proizvodima za bebe, o dobrim i lošim stranama i o tome kako zaštititi svoju bebu i koju kozmetiku koristiti, pre svega za zaštitu.

Zašto je prirodna kozmetika najbolja kozmetika za bebe?

Jasno nam je da bi svima koristilo da se okrenemo ka prirodnijem načinu života koji ne sadrži hemikalije i sintetičke sastojke. To je ključno kada je reč o Vašoj bebi. Budući da je septembar iza nas, smatramo da je na ovo važno skretati pažnju tokom cele godine kako bi doprineli ekološkoj svesti. Prirodne sastojke često uzimamo zdravo za gotovo jer postoje svuda oko nas, i zato ih ne primećujemo. Evo nekoliko razloga zašto su prirodna nega kože i organski sastojci korisni za Vašu bebu i njenu meku, nežnu kožu.

  • Koža je naš najveći organ i konstantno je izložena toksinima i elementima životne sredine na koje često ne možemo da utičemo. Ono što možemo da kontrolišemo je kozmetika za naše bebe.
  • Kako bi izbegli alergijske reakcije ili barem precizno odredili šta je izazvalo reakciju, roditelji oprezno uvode bebama novu hranu. Na isti način bi svako trebao postupiti sa raznim vrstama proizvoda za negu kože koje koristimo za naše bebe: što manje sastojaka, to bolje. Ponekad i prirodni sastojci mogu izazvati reakcije, ali što je manje sastojaka u proizvodu, lakše se može identifikovati koji od njih iritira kožu Vaše bebe.
  • Bebina koža postaje vrlo suva, vrlo lako. Korišćenjem proizvoda punih hemikalija pobija se svrha pravilne hidratacije kože. Mnogi hemijski sastojci, koji se inače koriste u proizvodima za negu bebine kože, samo dodatno isušuju kožu. Umesto toga, potražite nežne, hranjive, prirodne sastojke koji će hidrirati kožu na pravi način.
  • Bebina koža je nova, sveža i propusnija od kože odraslih. Ne samo da su bebe sklonije infekcijama i bolestima, već su i podložnije reakcijama i štetnim efektima proizvoda koji sadrže jake hemikalije. Njihovom zdravlju i zdravlju kože više će koristiti blagi i hranljivi sastojci.
  • Sintetički i hemijski sastojci mogu biti uzročnici endokrinih poremećaja. Endokrini disruptori mogu ometati hormone u ljudskom telu i mogu poremetiti prirodne funkcionalne sposobnosti tela. Kada se to dogodi, hormonski procesi koji su prekinuti mogu dovesti do brojnih bolesti poput dijabetesa, gojaznosti, teškoća u učenju i kognitivnim sposobnostima… Svi smo u opasnosti kada smo izloženi endokrinim poremećajima, ali deca i bebe su još ranjiviji.
najbolja kozmetika za bebe

Dakle, sada kada znate za neke rizike povezane sa upotrebom hemijskih i sintetičkih sastojaka na koži Vaše bebe, evo nekih od tih sastojaka koje biste trebali potražiti i apsolutno ih izbegavati.

  • Parabeni (veštački konzervansi)
  • Ftalati
  • Miris
  • Dimethicone
  • Petrohemikalije, često u obliku mineralnog ulja, parafina ili vazelina

Kako i kada se koristiti Gamarde baby kozmetika?

Naš najveći organ je zimi najosetljiviji. Koža slabije diše jer se ušuškavamo u tople odevne predmete, samim tim bi trebalo na što prirodniji način da je održavamo i hidriramo. To se, naravno, odnosi i na bebe.

Kupanje

Pedijatri savetuju što ređe kupanje bebe tokom hladnijih i zimskih dana kako bi se koža što manje sušila. Ekcemi su česta pojava kod beba tokom zimskog perioda, zato neki savetuju da se bebe kupaju samo jednom nedeljno. Male bebe se zaista slabo prljaju, zato je dva do tri puta kupanja sasvim prihvatljivo. Neka novorođenčad zaista ne uživa u kupanju, pa bi uklanjanjem svakodnevnog stresa iz Vašeg života moglo biti dobrodošlo olakšanje. 

U slučaju da Vaša beba uživa u kupanju, znajte da ni svakodnevno kupanje nije greška. Kupanje zaista deluje umirujuće na neke bebe, pa ovo može biti lep način da se svako veče opustite pred spavanje. Važno je da obratite pažnju da proizvod koji služi za kupanje bude sa hemikalijama koje će sačuvati prirodna ulja koja se nalaze na bebinoj koži, a koja joj pomažu da ostane elastična i zdrava.

Za kupanje preporučujemo: Gamarde gel od 100% prirodnih sastojaka, koji ne isušuju bebinu nežnu kožu.

najbolja kozmetika za bebe za kupanje

Posle kupanja

Održavanje hidrirane kože Vaše bebe prvi je korak u očuvanju od isušivanja i ekcema. Preporučujemo svakodnevno nanošenje hidratantne kreme – a posebno je efikasno nakon kupanja. Osušite bebinu kožu i premažite celo telo, koncentrišući se na područja koja su sklona sušenju, poput laktova, kolena i stopala. Ne zaboravite namazati kožu ispod brade.

U zavisnosti od bebine kože, posle kupanja možete koristiti kreme koje će umiriti bebinu kožu.  Preporučujemo: umirujuću kremu za osetljivu kožu (za suvlju i nadraženu kožu) ili negujuću kremu.

Između kupanja

Bebinu kožu možemo i bez kupanja da održimo čistom. Mekana organska krpa za kupanje sa jednom malom dozom prirodnog sredstva za pranje beba je sve što je potrebno za nežno čišćenje bebine kože.

Ovi proizvodi se koriste uz parče vate koja se natopi, prebriše se bebina koža nakon čega se ne ispira. Gamarde ima nekoliko proizvoda na raspolaganju roditeljima.

Preporučujemo: tečnost za umivanje ili mleko za čišćenje bebinog tela (višak slobodno ukloniti parčetom vate). 

Masaža

U danima kada ne kupate bebu, koristite gel za masažu. Ovo je veoma opuštajuće za bebu i lep način da se povežete. Masažom osiguravate da bebina koža ostane hidrirana i nahranjena.

Veoma je bitno da obratite pažnju na hidriranje, naročito ako je beba sklona ekcemima. Tada je preporučljivo da joj kožu hidrirate 2-3 puta tokom dana sa prirodnim preparatima.

najbolja kozmetika za bebe za nežnu bebinu kožu

Napravite pravi izbor i obezbedite Vašoj bebi sve što joj je potrebno preko Gamarde prirodne baby kozmetike. Uživajte u svakom mekanom dodiru koji ćete zauvek pamtiti.

Pročitajte i …

Pratite nas na društvenim mrežama

PURE BEAUTY d.o.o.

– ovlašćeni uvoznik i distributer za Srbiju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju

PIB: 113700012
Matični broj: 21915785