Stigla je zima – Suva koža lica i ruku

05/11/2021

Koža izložena spoljnim uticajima, čime su ruke i lice najviše pogođeni. Suva koža lica i ruku se rešava sa nekoliko jednostavnih promena u rutini nege kože. Redovna rutina može pomoći u jačanju, zaštiti i hidrataciji suvlje i iziritirane kože tokom zimskih dana.

Svaka sezona predstavlja drugačiji izazov za našu kožu, tako zimi suvo i hladno vreme predstavlja veliki napor. Naizmenično toplo-hladno može učiniti da Vaša koža izgleda suvlje i da postane osetljivija. Hladnoća skuplja krvne sudove kako bi očuvala toplotu, posledica tog procesa je smanjeno snabdevanje kože hranjivim materijama i kiseonikom. Smanjena proizvodnja sebuma (ulja) nastaje kao rezultat smanjenog snabdevanja krvlju.

Mnoge žene i mnogi muškaraci tokom cele godine imaju istu rutinu nege kože. Zimska nega kože trebalo bi da se razlikuje od letnje. Razlika između hladnog, vetrovitog vremena napolju i suvog, zagrejanog vazduha u zatvorenom prostoru predstavlja veliki napor za našu kožu. Samim tim suva koža lica i ruku zahteva posebnu pažnju, ali nemojmo zapostaviti ni ostale delove tela!

Suva koža lica i ruku tokom zimskih dana

Nedeljni piling kože

Nežni piling bi trebalo da bude deo procesa čišćenja koji se obavlja makar jednom nedeljno. Pilingom uklanjamo mrtve epitelne ćelije, omekšavamo kožu, podstičemo cirkulaciju kože, samim tim smanjujemo potrebu za prekomernim nanošenjem losiona za telo.
Često se pravi greška pri neredovnom korišćenju pilinga. Tada posežemo za prekomerni piling koji ispere sva prirodna ulja na koži koji nas štite. Takođe, može doći do iritacije i crvenila kože.

Kupanje i tuširanje

Vruće kupke i tuševi bi trebali da se svedu na minimum, tj. da se skrati vreme provedeno u vreloj vodi u kupatilu punoj pare. Iako zimi volimo da se ugrejemo toplim kupkama i verujemo da time hidriramo i našu kožu, to je samo zabluda. Vrući tuševi i kupke po hladnom vremenu ne obezbeđuju koži vlagu. Oni u stvari oduzimaju telu njegova prirodna ulja. Duže zadržavanje u toploj vodi može doprineti suvoj i iritiranoj koži tokom hladnijih i suvih perioda.

Redovna hidratacija kože

Jedna od zabluda kada je reč o nezi kože tokom zimskih dana je da masne kreme dobro hidriraju. Što masnija krema za hidrataciju, to bolje.
Istina je da jak koncentrat ne znači nužno i bolju hidrataciju. To je zato što koncentrovani aktivni sastojci mogu začepiti ćelije. Dakle, teške, masne kreme nisu nužno potrebne za hidrataciju. Važno je odabrati kremu za hidrataciju po Vašem tipu kože. Ovako ćete uspešno stvoriti zaštitnu barijeru od hladnoće i sprečiti isušivanje kože.

Hidratacija masne kože

Nemojte dozvoliti da Vas iko zavara – i masna koža i te kako zahteva hidrataciju tokom zimskog perioda. Suv vazduh u zatvorenom prostoru šteti svakom tipu kože, tako i masnoj. Odaberite neku od lakih regenerirajućih krema i regulišite proizvodnju sebuma.

Zaštita od Sunca

Zaštita od sunca ne važi samo za letnje mesece. Jačina UV zraka ne opada tokom zimskih meseci. Sneg, recimo, reflektuje UV zrake koji i u zimskom periodu mogu prouzrokovati opekotine na licu. Nanesite SPF 50 na lice, uši, ruke i usne kada ste na otvorenom i ponovo nanesite posle nekoliko sati.

Hidrirajte usne

Ne zanemarujte usne! Usne su neprestano izložene svim vremenskim prilikama i njima je preko potrebna dodatna hidratacija, naročito zimi. Balzami za usne su odlično rešenje i kao podloga za ruževe. Po potrebi obavite i piling usana.

Suva koža kod muškaraca i kod žena

Hidriranje vodom

Voda pomaže imunološkom i digestivnom sistemu da eliminiše toksine i održava kožu čistom i hidriranom. Hidratacija je jednako važna i kada stignu hladni dani.
Jedna od zabluda jeste da unošenjem vode u organizam blagotvorno delujemo na suvu i iritiranu kožu. Naravno, voda je neophodna u svakom pogledu, međutim, kada koža postane suva tada voda već slabo pomaže. Tada se treba okrenuti ka upotrebi ulja za telo.

Često se sa problematikom suve kože tokom zimskog perioda pozabavimo tek kada dođe do tog problema. Uvedite rutinu u negu kože već od prvih hladnijih dana uz Gamarde proizvode kako do problema ne bi ni došlo!

Pročitajte i …

Pratite nas na društvenim mrežama

PURE BEAUTY d.o.o.

– ovlašćeni uvoznik i distributer za Srbiju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju

PIB: 113700012
Matični broj: 21915785