Afrička tajna lepote krije se u shea butter eliksiru!

U drevnoj tradiciji afričke lepote, shea butter (šea puter) je od davnina bio tajanstveni eliksir koji je održavao kožu mladolikom i zdravom. Danas, ova tajna je otkrivena svetu zahvaljujući Gamarde, kompaniji koja je spojila najbolje od prirode i nauke kako bi stvorila proizvode za negu kože koji su efikasni i sigurni za upotrebu. Shea puter, dobijen iz oraha drveta Karite, bogat je antioksidansima, vitaminima i masnim kiselinama koji hrane, hidriraju i štite kožu. Gamarde je prepoznao moć shea putera i uključio ga u svoje proizvode za negu kože, pružajući tako nežnu i efikasnu negu koja će oduševiti i najzahtevnije korisnike.

SADRŽAJ:

Shea Butter: Tajna nege koja dolazi iz Afrike

Shea puter, takođe poznat kao karite puter, je prirodna mast koja se dobija iz orašastog ploda afričkog karite drveta (Vitellaria paradoxa). Ovaj puter se tradicionalno koristi u mnogim afričkim zemljama kao sredstvo za negu kože i kose zbog svojih hidratantnih i lekovitih svojstava.

Glavni sastojci shea putera su masne kiseline, poput oleinske, stearinske, linolne i palmitinske kiseline, koje pružaju hidrataciju i štite kožu od isušivanja. Takođe, šea puter je bogat antioksidansima poput vitamina E, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i održavaju kožu zdravom i mladolikom.

Shea puter ima široku primenu u kozmetičkoj industriji. Koristi se u raznim proizvodima za negu kože, uključujući kreme za lice, tela i ruke, balzame za usne, losione za telo i sapune. Zahvaljujući svojim hidratantnim svojstvima, shea puter je posebno efikasan za suvu i osetljivu kožu, pomažući joj da zadrži vlagu i da bude mekana i glatka.

Afričke žene tradicionalno koriste shea puter za negu kože i kose, a ovo prirodno sredstvo je postalo popularno i širom sveta zbog svojih blagotvornih efekata na kožu. Uz redovnu upotrebu, shea puter može poboljšati teksturu kože, učiniti je mekšom i elastičnijom, te joj pružiti zdrav sjaj.

Bogata istorija i tradicija shea putera u afričkim plemenima

Shea puter, poznat i kao “životni puter”, ima duboko ukorenjeno mesto u afričkim kulturama i tradicijama. U jeziku Bambara u Maliju, shea drvo se naziva “shísu”, što je izvorno ime za shea drvo. Odatle potiče i engleski naziv “shea”, čije je jedno izgovaranje slično reči “tea”, dok je drugo izgovaranje, koje se često koristi, slično reči “day”. U jeziku Wolof u Senegalu, drvo se naziva “ghariti”, što je poreklo francuskog naziva za drvo i puter, “karité”.

Postoji arheološki dokaz proizvodnje shea putera još u 14. veku. Na lokalitetu srednjovekovnog sela Saouga su pronađeni semenski omotači ove biljke. Shea puter se već u 19. veku uvozio u Englesku, što svedoči o dugoj istoriji ovog proizvoda i njegovom značaju u afričkim zajednicama.

Ova drevna tradicija proizvodnje i korišćenja shea putera pokazuje njegovu važnost i cenjenost u afričkim kulturama, kao i njegovu evoluciju i širenje širom sveta kao sastojka u kozmetičkoj industriji.

Ovde moramo napomenuti da neki arheolozi i istoričari takođe tvrde da je ši puter korišćen čak i u starom Egiptu. Naravno, ko bi drugi koristio ovaj eliksir, nego Kleopatra sama. Jasno nam je da smo za Kleopatru svi čuli koliko je ulagala u svoju kozmetičku rutinu, no neki akademici tvrde da se rana trgovina karite maslaca može pratiti u staroegipatskoj trgovini tokom vladavine faraona Merenrea, otprilike 4300 godina p.n.e.

Zašto je shea puter eliksir za savršenu kožu?

Shea puter se često opisuje kao eliksir za savršenu kožu zbog svojih brojnih blagotvornih svojstava i bogate hranljive vrednosti. Ovaj prirodni sastojak je bogat antioksidansima, vitaminima i masnim kiselinama, što ga čini idealnim za negu kože.

Jedan od glavnih razloga zašto je shea puter toliko efikasan je njegova sposobnost da dubinski hidrira kožu. Masne kiseline u ši puteru pomažu u zadržavanju vlage u koži, čineći je mekom, glatkom i hidriranom. Ovo je posebno korisno za suvu i osetljivu kožu, kao i za kožu sklonu ispucalostima.

Pored hidratacije, shea puter ima i umirujuće svojstvo koje pomaže u smirivanju iritacija i crvenila na koži. Takođe pomaže u obnavljanju kože, čineći je zdravijom i otpornijom na spoljne uticaje.

Zahvaljujući svojoj hranljivoj vrednosti, shea puter može pomoći u smanjenju vidljivosti bora i ožiljaka na koži, te doprinosi njenoj mladolikosti i sjaju. Ovaj prirodni sastojak takođe ima antiinflamatorna svojstva, što ga čini korisnim za tretiranje akni, opekotina i drugih kožnih problema.

Sastav ši putera

Sastav shea putera se može objasniti kroz njegove ključne komponente koje ga čine tako efikasnim za negu kože. Evo kako izgleda sastav shea putera:

  • Masne kiseline: Shea puter sadrži visok nivo masnih kiselina, kao što su oleinska, stearinska, linolna i palmitinska kiselina. Ove masne kiseline su ključne za hidrataciju i omekšavanje kože.
  • Vitamini: Shea puter je bogat vitaminima A i E, koji su poznati po svojim antioksidativnim svojstvima. Vitamin A pomaže u obnavljanju kože, dok vitamin E štiti kožu od slobodnih radikala i oštećenja.
  • Fitosteroli: Fitosteroli su biljni steroli koji pomažu u zaštiti i obnavljanju kože. Oni takođe doprinose elastičnosti kože.
  • Alantoin: Ova supstanca se prirodno javlja u shea puteru i poznata je po svojim umirujućim i regenerativnim svojstvima. Alantoin pomaže u smirivanju iritacija i obnavljanju kože.
  • Polifenoli: Shea puter sadrži polifenole, koji su antioksidanti koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Ova kombinacija sastojaka čini shea puter izuzetno efikasnim za hidrataciju, obnavljanje i zaštitu kože, čineći ga idealnim sastojkom za prirodnu negu kože.

Shea puter u kozmetici: Kako deluje na kožu?

Shea puter je dragocen sastojak u kozmetici zbog svojih jedinstvenih svojstava i bogatog sastava koji blagotvorno deluju na kožu. Njegova izuzetna moć hidratacije i zaštite kože čini ga nezamenljivim u mnogim kozmetičkim proizvodima.

Hidratacija: Shea puter prodire duboko u kožu, pružajući intenzivnu hidrataciju koja traje. To čini kožu mekom, glatkom i elastičnom, posebno pogodnom za suvu i ispucalu kožu.
Zaštita: Bogat antioksidansima, kao što su vitamini A i E, shea puter štiti kožu od slobodnih radikala i drugih štetnih spoljnih uticaja. Ovo pomaže u očuvanju mladalačkog izgleda kože i sprečava prevremeno starenje.
Obnavljanje: Shea puter podstiče regeneraciju kože, pomažući u izlečenju oštećenja i ožiljaka. Redovna upotreba može poboljšati teksturu kože i učiniti je sjajnijom i zdravijom.
Umirujuće dejstvo: Shea puter ima umirujuće svojstvo koje pomaže u smirivanju upaljenih i iritiranih delova kože. To je posebno korisno za tretiranje ekcema, psorijaze i drugih kožnih problema.

Zbog svojih blagotvornih svojstava, shea puter je nezamenljiv sastojak u kozmetici, pružajući koži sve što joj je potrebno za zdrav i blistav izgled.

Gamarde i shea puter: Prirodna nega bez kompromisa

Gamarde je kozmetička kompanija koja se ističe po svojoj posvećenosti prirodnoj nezi kože, bez kompromisa po pitanju kvaliteta i efikasnosti. U našoj paleti proizvoda shea puter igra ključnu ulogu kao sastojak koji pruža brojne benefite za kožu, uz poštovanje prema prirodi i očuvanje njenih resursa.

Prirodni sastojci: Gamarde se ponosi svojom upotrebom isključivo prirodnih sastojaka, među kojima je i ši puter, koji je bogat hranljivim materijama i idealan za negu kože.
Bez štetnih hemikalija: Proizvodi Gamarde ne sadrže agresivne hemikalije, veštačke boje, mirise ili konzervanse, što ih čini sigurnim za sve tipove kože, uključujući i najosetljiviju.
Dermatološki testirano: Svi proizvodi Gamarde su dermatološki testirani i odobreni, garantujući njihovu efikasnost i bezbednost za kožu.
Ekološka svest: Gamarde se zalaže za očuvanje životne sredine i poštuje principe održive proizvodnje, koristeći isključivo sastojke koji su prijateljski nastrojeni prema okolini.
Inovativnost i kvalitet: Gamarde kombinuje tradicionalne recepture sa savremenim istraživanjima, nudeći proizvode visokog kvaliteta koji pružaju efikasnu negu kože.
Saradnja sa lokalnim zajednicama: Gamarde podržava lokalne zajednice i berberske žene iz Maroka, odakle potiče arganovo ulje, jedan od ključnih sastojaka u njihovim proizvodima, promovišući održiv razvoj i ekonomsku sigurnost lokalnog stanovništva.

Gamarde i shea puter zajedno predstavljaju simbol prirodne nege koja ne pravi kompromise po pitanju kvaliteta, efikasnosti i ekološke odgovornosti, pružajući korisnicima najbolje od prirode za zdravu i lepu kožu.

Gamarde proizvodi sa shea butter-om

Gamarde je renomirana kozmetička kompanija koja se ističe po svojoj posvećenosti prirodnoj nezi kože. Naši raznovrsni proizvodi koji sadrže shea puter, dragoceni sastojak, su:

Baby krema protiv ojeda: Ova krema nudi nežnu negu za bebine osetljive delove kože, uz dodatnu hidrataciju koju pruža shea puter.
Hidratantna negujuća krema za vrlo suvu i osetljivu kožu: Shea puter je ključni sastojak ove kreme, pružajući intenzivnu hidrataciju i umirujući efekat za suvu i osetljivu kožu.
Negujuća krema za lice za suvu i veoma suvu kožu: Shea puter u ovoj kremi pomaže u obnavljanju kože lica, čineći je mekom i glatkom.
Negujući balzam za veoma suvu i ispucalu kožu stopala: Shea puter dubinski hrani kožu stopala, čineći ih mekim i hidriranim.
Krema za zaštitu kože posle sunčanja: Ova krema sadrži shea puter koji pomaže u obnavljanju kože nakon izlaganja suncu, pružajući joj potrebnu hidrataciju i umirujući efekat.

Gamarde proizvodi sa shea puterom su idealan izbor za sve koji žele efikasnu i prirodnu negu kože, bez kompromisa po pitanju kvaliteta i bezbednosti. Zato istražite naše proizvode, ukucajte u pretraživač “shea butter” i pronađite proizvod koji je vama najpotrebniji ili koji vam najviše odgovara.
Ukoliko imate neke nedoumice, mi vam stojimo na raspolaganju!

Pročitajte i …

Pratite nas na društvenim mrežama

PURE BEAUTY d.o.o.

– ovlašćeni uvoznik i distributer za Srbiju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju

PIB: 113700012
Matični broj: 21915785